Enkelt sidet reparation, type 2 reparation

Enkelt side reparation, Type 2 reparation

En type 2 reparation udmærker sig ved at være en dybere skade end den kosmetiske type 1. Ved en type 2 skade er der skader i både gelcoat/maling-laget og i den underliggende glas- eller kulfiber. Ofte vil der også være skader i kærnematerialet, hvis der er tale om en sandwichkonstruktion. En type 2 skade går aldrig hele vejen igennem laminatet, så de er ikke så vanskelige at reparere.


Forarbejde inden reparation

En Type 2 reparation har mange ligheder med en type 1. Fremgangsmåden er den samme. Man starter med at vurdere skadens omfang og dybde. Er der tale om delamineringer kan man med fordel bruge en hård genstand, som fx en mønt til at banke på det beskadiget område for at kortlægge skadens omfang. Delamineret kul- eller glasfiber vil have en mere hul lyd, når man banker på det i forhold til ”sund” fiber. Derfor kan man lave en ’banke-test’ eller ’tab-test’ og på den måde finde ud af, hvor omfattende opgaven er.

Når omfanget af skaden er kortlagt, skal man i gang med at slibe alt det beskadigede materiale væk. Her er det vigtigt, at alt beskadiget materiale fjernes, fordi det har mistet sin styrke. Er skaden opstået i glasfiber, kan man relativt let se, om det, man sliber i, er delamineret eller ej. Delamineret glasfiber vil som regel fremstå hvidt og lidt mere porøst end resten af konstruktionen. 

Når det beskadigede materiale er fjernet, skal kanterne af det beskadigede område skærpes, så de bliver skrå og falder med en faktor 1:14 ind imod centrum af skaden – dvs. er laminatet 1mm tykt, skal det skrå område være 14mm bredt og falde jævnt ind imod centrum. 


<INDSÆT BILLEDE af slibning>

Alle skarpe hjørner slibes væk, så hullet kun har rundinger og ingen hjørner.


<INDSÆT BILLEDE af skarpe/runder hjørner>

Laminering

Når slibearbejdet er færdigt, skal man klargøre de materialer, der skal bruges til at reparere skaden med. Imens man sliber, er det vigtigt, at man holder øje med hvilket materiale, man sliber i, så man senere kan udskifte det beskadigede materiale med tilsvarende nyt. Man kan populært sige, at man skal stræbe efter at lægge materiale tilsvarende det, man sliber bort. Det er vigtigt og bruge sine øjne nøje og notere ned, hvad man møder igennem slibeprocessen. Det er i særdeleshed vigtigt, hvis der er anvendt syede eller vævede måtter. Er dette tilfældet, skal man stræbe efter at lægge det nye materiale med fiber i samme retning som den øvrige konstruktion, sådan at den reparation, du laver, kommer til at ligne den øvrige konstruktion.


<INDSÆT BILLED af slibning hvor man kan se hvert lag tydeligt>

På billedet ses tydeligt, hvordan hvert lag er blotlagt, og man kan tydeligt se hvilken retning, fibrene løber. 

 Hvis det, man reparerer, er lavet i pulverbundet glasfiber, er det noget lettere. Her behøver man nemlig ikke holde styr på fiberretningen. 

Klip alle lapper til på forhånd. Start med den inderste som lige nøjagtig skal kunne dække centrum af skaden og nå ud på det skrå, slebne område. Næste lap skal være lidt større, og dette fortsættes, til man har lapper nok til at fylde hele reparationen op. 

Når alle lapper er klippet til, og eventuelt kærnematerialet er gjort klar, affedtes hele området, så alt støv og fedt fjernes, inden man går i gang med at laminere. 

Bland en passende mængde epoxy eller polyester og pensel området, så det vædes grundigt. Dette sikrer en god vedhæftning til underlaget. Læg den første lap på og lad den suge lim fra underlaget - tilfør mere lim efter behov. Udføres reparationen i glasfiber, kan man se, at glasfiberen er gennemvædet, når den bliver transparent. Læg derefter den næste lap på og lad ligeledes denne opsuge lim fra underlaget. Man kan eventuelt bruge en udluftningsrulle til at rulle luft ud af fibrene og komprimere laminatet yderlige. Man skal altid tilstræbe at bruge så lidt lim som muligt men samtidig sikre sig, at vævet er gennemvædet. Man opnår ikke større styrke ved og bruge mere lim – tværtimod. Styrken kommer fra fibrene og ikke fra limen. Limen er kun tilstedet for at fastholde fibrene i forhold til hinanden. 

 

Hele denne proces fortsættes, til den sidste lab er lagt i reparationen. Den sidste bør dække hele det reparerede område. Så vidt det er muligt, kan du med fordel lægge alle lapperne vådt i vådt. Så slipper du for at mat-slibe imellem hvert lag. Der kan dog være steder, hvor det er umuligt at lave en hel reparation i en arbejdsgang - eksempelvis under en vandret flade hvor tyngdekraften vil trække reparationen af, inden limen hærder.


Færdiggørelse

Når epoxyen eller polyesteren er hærdet, er selve reparationen færdig. Nu er strukturerne genetableret, og styrken er genopbygget. Hvis reparationen sider et synligt sted, kan det være nødvendigt at lave en kosmetisk reparation oven på den strukturelle. Her vil vi henvise til vores beskrivelse af en gelcoat reparation.


Anbefalede produkter til glasfiber reparation:

Vis som Gitter Liste

7 varer

pr. side
Faldende orden
Vis som Gitter Liste

7 varer

pr. side
Faldende orden
manage cookies