Gør det selv epoxy gulv

epoxy gulv

Selvom der er en mængde professionelle gulvfirmaer, der laver epoxy gulve, kan der være mange penge at spare ved at udføre dit epoxy gulv selv. Hvis din garage, kælder eller træningslokale er noget du helst ikke viser frem, kan installation af en flot gulvbelægning gøre det langt mere indbydende og der er mange penge at spare ved at gøre det selv.

Forberedelse af gulv og rengøring

Det første man skal gøre inden man begynder på det egentlige epoxy gulv er at rengøre gulvet. Alle møbler og andre genstande skal ryddes fra området, eventuelle pletter skal rengøres så godt man kan. Hvis en plet er for svær at rengøre med almindelige- eller industrirengøringsmidler, skal du overveje at bruge en sandblæser eller en kraftig slibemaskine over hele gulvet. Dette glatter gulvet og gøre overfladen klar til epoxy belægning. Det er særlig vigtig at slibe eller sandblæse, hvis der et gammelt lag maling, epoxy eller noget andet fugemasse, der stadig sidder på gulvet.

Teste om overfladen på gulvet er sugende eller den allerede er blevet lukket med en forsegler, hæld en lille mængde vand på gulvet. Det skal suge ind. Hvis det ikke gør det, men i stedet danner perler, er gulvet allerede blevet forseglet. Er dette tilfældet skal gulvet slibes yderligere så overfladen åbnes, ellers kan epoxyen ikke trække ned i underlavet og få ordentlig vedhæftning.

Opstigende fugt er en anden ting man skal undgå. En simpel test metode, som kan anbefales er at tape et stykke 30 x 30cm plast presenning på gulvet i to dage. Kontroller det for at se, om der har samlet sig fugt på undersiden. Hvis der er fugt, overveje en anden form for belægning, eller som minimum bruge en diffusionsåben epoxy så man sikre at gulvet kan ånde.

Når gulvet er testet for fugt og overflade er rengjort og klar, skal du i gang med at afrette og slibe overfladen. Her kan det kraftigt anbefales at leje en gulv runddelsliber i dit lokale byggemarked. Alle forhøjninger, afskaldninger og revner skal repareres. Hvis der er skader i betonen, skal disse repareres med flyde beton eller epoxyprimer som eks. SikaFloor 156 iblandet ovntørret sand kornstørrelse 0,1-0,3mm så man får en spartelmasse. Det kan være nødvendigt at udføre hvert af disse trin flere gange for at sikre, at hele overfladen er godt forberedt til priming. Processen kan tage flere dage, men jo bedre et forarbejde man har lavet jo bedre bliver det færdige resultat. .

Primer

Når hele gulvet er renset, spartlet og slebet, er det tid til at påføre primeren. Primeren påføres for at trænge dybt med i underlaget og sikre god vedhæftning til gulvet. Denne proces er meget enkel og kræver kun almindelig maleriværktøjer, som en rulle og en pensel. Epoxy primeren sikre at alt løs materiale der måtte være og alt tilbageværende støv bliver indstøbt og epoxy primeren sikre at det Afsluttende lag med indfarvet epoxy har en rigtig god og stabil bund at binde på. Som epoxy primer kan anbefales SikaFloor 156. Epoxy primeren blandes i den span den kommer i, hærderen (B komponenten) hældes over i spanden med A-komponenten og det hele blandes grundigt med en omrøre på en boremaskine. Det er vigtigt at alt hærderen kommer med over i A-komponenten, ellers vil epoxyen ikke hærde ordentlig. Du skal regne med at blande epoxyen i mindst 2-3 minutter. Når Epoxy primeren er blandet fordeles den ud på gulvet direkte fra spanden. Det er vigtigt at få alt epoxyen ud af spanden hurtigst muligt, da den ellers kan bliver meget varm og bliver ødelagt. Når epoxyen er hældt ud på gulvet fordeles den med en malerrulle eller gummiskraber. Giv dig god tid til at fordele epoxyen jævnt. Det kan være en fordel at bruge et par pigsko så man kan gå på det våde gulv uden at sætte mærker.

Udlægning af afsluttende epoxylag

Når først epoxy primeren er hærdet, er det tid til at ligge det afsluttende farvelag. Her er der mange muligheder for farver, både almindelige RAL farver og metallic farver. Inden du begynder at blande epoxyen, skal gulvet igen klargøres. Inden man kan påføre et nyt lag gulv epoxy er det nødvendigt at slibe gulvet så det får en mat overflade. Du vil formentlig også opdage at gulvet har lavet en del luftbobler i epoxy primeren og disse skal slibes væk før du kan få et perfekt og blankt gulv. Når gulvet er slebet støvsuges det grundigt. Hvis du vil være sikker på at alt slibestøv er fjernet, kan man tørre gulvet over med sprit.

Se bl.a. vores RAL farver herunder:

RAL7042
RAL7040
RAL7030

Bland gulv epoxyen på samme måde som epoxy primeren og fordel den hurtigt direkte fra spanden. Brug en malerrulle til at fordele gulv epoxyen og rul systematisk gulvet på kryds og på tværs. Dette skulle gerne sikre en blank og perfekt overflade. Igen kan det være en stor fordel at bruge et par pigsko så man kan gå på det våde gulv uden at sætte mærker. Hvis gulvet er stort kan det være nødvendigt at dele arealet op i mindre stykker, så man kan nå at overrulle gulvet inden epoxyen begynder at hærde.