SandpapirVis som Gitter Liste

4 varer

pr. side
Faldende orden
 1. Autonet slibeark 70 x 125 korn 80-400
  Fra 12,50 Dkk
 2. Mirka Polarstar sliberondel korn 320-1500
  Fra 13,00 Dkk
 3. Vandslibepapir
  Fra 12,50 Dkk
Vis som Gitter Liste

4 varer

pr. side
Faldende orden

Sandpapir

Sandpapir er en ting som enhver med en værktøjskasse bør have lidt af. Det kan bruges i mange forskellige forbindelser, for eksempel hvis du lige møder et gulvbræt med en ærgerlig splint i eller hvis du lige har brug for at fjerne en ridse i lakken.

Der findes mange forskellige former for sandpapir, og det kan være lidt af en jungle, der er svær at finde rundt i. Heldigvis har vi samlet lidt gode råd til hvordan du kan finde det rigtige sandpapir til enhver opgave, så du kan komme godt i gang med dine Do-it-yourself projekter i boligen, garagen eller i haven. Læs med nedenfor, og bliv klogere på sandpapirens verden.

Har du spørgsmål til nogle af vores produkter eller leder du efter mere information, er du som altid velkommen til at tage kontakt til os, så gør vi vores bedste for at hjælpe dig i den rigtige retning.

Hvordan vælger jeg det rigtige sandpapir?

Sørg for at vælge en type sandpapir der passer til det materiale du skal arbejde med. Hvis du skal lave vådslibning kan du ikke bare gøre almindeligt papir vådt, men vælg i stedet vandslibepapir med siliciumkorn for at sikre et glat resultat.

Skal du bruge en slibemaskine er det også vigtigt at du vælger papir der er beregnet til disse. Denne slags fås ofte i sliberondeller eller i en trekantet form og har huller så støvet kan blive trukket ind i maskinens opsamler.

Hvorfor er det vigtigt at vælge rigtigt?

Hvis du vælger den forkerte type sandpapir kan det gøre mere skade en gavn - er sandpapiret for fint sker der heldigvis ikke så meget, men vælger du en type der er for grov kan du skade lak eller maling og lave fordybninger eller ridser der er svære at reparere igen.

Hvilket udstyr skal jeg have?

Når du bruger slibepapir er det godt at have udstyret i orden. Brug gerne handsker, både for at holde området rent, for eksempel hvis du arbejder med lak. Derudover kan det, hvis du for eksempel arbejder med gammel maling eller metal, at have en maske og briller på, for at undgå at du indånder støv eller får det i øjnene.

Grovhed og korn

Som nævnt tidligere har sandpapir forskellige grovheder - såkaldte korn. Jo lavere tallet er, for eksempel 120, des grovere er papiret og des mere vil det tage af når du sliber. Jo højere tallet er, des finere er det, og meget fint slibepapir kan sågar bruges til polering frem for slibning.

Skal du slibe på fine materialer, for eksempel hvis du har fået en fugleklat på lakken af din bil, må du aldrig bruge groft sandpapir - her skal du faktisk op i flere tusind korn, før det er fint nok. Til gengæld kan groft sandpapir bruges på mange forskellige former for træ.

Ofte vil det også give mening at gå fra en grovere type i starten til en fin type til sidst for at sikre et jævnt og glat resultat. Nedenfor kan du læse lidt mere om slibning af træ og hvilke korn der egner sig til hvad:

 • Korn 40-100:
  • Disse korn bruges til grovslibning. Hvis du har skarpe, karakteristiske kanter der skal slibes runde, eller hvis du har gammel maling der skal fjernes.
 • Korn 120-180:
  • Korn i denne grovhed til træ kan bruges til mellemslibning eller finslibning. For Eksempel hvis du har en spartlet overflade som du skal have slebet lidt ned før du gør den helt glat.
 • Korn 220-280:
  • Korn i denne kategori kan bruges til træ og metal hvis du ønsker en ekstra fin slibning. Hvis du efter brug af sandpapiret skal male, bør du feje støv væk, da det kan være svært at se. Du kan desuden bruge denne slags korn til en slibeopgave på karrosseri, hvis du skal lave en grovslibning - for eksempel til fjernelse af rust.
 • Korn 320-400:
  • Ønsker du at slibe på lakerede eller malede overflader, for eksempel hvis du skal give dem et nyt lag, kan det bruge denne kornstørrelse.
 • Korn 400-600:
  • Til polering af metal egner disse korn sig godt. De kan ligeledes bruges til lakeret træ samt karrosseri. Husk dog at hvis du skal slibe lakken på en bil eller lignende skal du bruge finere korn.

 

manage cookies